Over de lessen

Pianisten Klein en Groot is de pianopraktijk van Joost Boekhoven, docent sinds 1987.

— Voor beginners en (ver)gevorderden
— Ook voor wie wat minder zelfvertrouwen heeft
— Met of zonder noten lezen
— Een goede technische basis die je zekerheid geeft
— Samenspelen, leren improviseren en je vrij voelen op de piano!
— Jij kiest: Disney-songs, bekende liedjes van film of internet, pop of klassieke muziek

Het belangrijkste dat ik jou als leerling kan geven, is plezier in pianospelen. Daarvoor heb je een goede techniek nodig en die bied ik iedereen dan ook aan. De een wil daar meer tijd in steken dan de ander. Dat mag je natuurlijk zelf bepalen.

Ik laat je stukken spelen die aansluiten bij je smaak en gebruik daarnaast improvisatie om je een gevoel van vrijheid te geven bij het musiceren.

Veel mensen hebben het idee dat ze niet muzikaal genoeg zijn, of dat piano spelen te moeilijk is voor ze om te leren. In mijn lessen doe ik er alles aan om je te laten ervaren dat elke leerling piano kan leren spelen. Iedereen op zijn eigen niveau, iedereen in zijn eigen leertempo. Er zijn geen examens om te halen, geen eisen om aan te voldoen.

Leren pianospelen vergt wel inspanning; je maakt de meeste vordering als je minstens vijf keer per week een bepaalde tijd oefent. Maar het is je hobby, en voorop staat dat je geniet van het muziek maken. 

Vanaf de eerste lessen laat ik je ervaren dat muziek niet een serie noten is die je ‘goed’ moet spelen, maar bedoeld is om een sfeer op te roepen, gevoelens. Bij jou en bij je luisteraars.

Ook vertel ik leuke anekdotes over muziek, musici en componisten, zodat de muziek en hun makers meer voor je gaat leven.

Bij iedere leerling is de aanpak anders, toegespitst op de individuele voorkeur en aanleg. Je zult dan ook kunnen kiezen uit verscheidene pianomethoden en uit klassieke stukken en populaire muziek.

De leeftijden van de leerlingen bij Pianisten Klein en Groot variëren van 6 tot 87. Voor een aantal jonge leerlingen gebruik ik het boek Klavierleeuwen. In deze nieuwe unieke pianomethode spelen kinderen die nog niet aan noten lezen toe zijn, allerlei stukken aan de hand van dieren. Elk dier staat voor een bepaald akkoord. Daarmee zijn afwisselende, speelse en soms echt indrukwekkende stukken geschreven.

Ben je een herintreder?

Heb je vroeger piano gespeeld en ben je toen tot je spijt gestopt? Je kunt veel meer dan je denkt, en met de juiste aanpak heb je snel je oude niveau weer terug.

Je bent welkom voor een oriënterend gesprek. Klik hier voor meer informatie.

Geef een antwoord