Herintreders

Speciaal: Pianoles voor ’herintreders’

Als pianoleraar ontmoet ik regelmatig mensen die ooit piano hebben leren spelen, en daarna om verschillende redenen niet of nauwelijks meer hebben gespeeld.

Toch is bij hen het verlangen naar de piano nooit helemaal uitgedoofd. Soms hebben ze het af en toe nog eens geprobeerd, maar was de teleurstelling groot als bleek dat het spelen niet meer zo makkelijk ging als vroeger.

Op latere leeftijd denken deze mensen dan vaak dat het te laat is om het nog eens echt op te pakken.

Maar inmiddels leer ik in de praktijk dat als deze mensen besluiten om er echt weer mee aan de gang te gaan, zij in korte tijd hun oude niveau kunnen terugvinden en zelfs de lijn omhoog kunnen voortzetten.

Wanneer u deze oude liefde terugvindt, geeft u dat een enorme motivatie. U zult merken dat het pianospelen veel beter bewaard is gebleven dan u dacht. Na enige tijd ervaart u zelfs dat er stukken binnen bereik komen die u vroeger te moeilijk vond. 
Ook als u geleerd heeft om vooral zonder bladmuziek te spelen, zult u ervaren dat u deze vaardigheid weer verrassend snel terugvindt en daarna ook verder kunt uitbouwen.

Die snelle start komt enerzijds omdat er veel bewaard is gebleven en het fundament net als bij zwemmen en fietsen nooit echt verloren gaat, anderzijds hebben mijn leerlingen die op latere leeftijd de draad weer oppakken vaak een veel betere focus en discipline dan anderen. Ook studeren zij dankzij de speciale aanpak die ik toepas bij deze ‘herintreders’, veel efficiënter. En vooral: met veel meer plezier.

Als u zich door dit verhaal aangesproken voelt, nodig ik u uit om eens met mij te komen praten. Laat u daarbij niet afremmen door het feit dat uw pianospel zo goed als verdwenen lijkt. Het gaat er niet om wat u nu nog kan, maar wat u wilt bereiken en vooral: waar u nog heel veel plezier in kunt hebben.

Doe uzelf dat plezier, en gun uzelf het genoegen van het weer oppakken van uw oude liefde.

U kunt met mij een afspraak maken voor een gesprek. Bel naar Den Bosch, telefoonnummer 073 – 87 95 480, of stuur een mail naar lessen [at] PianistenKleinEnGroot [punt] nl.