Herintreders

Speciaal: Pianoles voor ’herintreders’

Als pianoleraar ontmoet ik regelmatig mensen die ooit pianoles hebben gehad of zichzelf pianospelen hebben aangeleerd, en daarna om verschillende redenen niet of nauwelijks meer hebben gespeeld.

Toch is het verlangen naar de piano nooit helemaal uitgedoofd en soms heeft men het af en toe nog eens geprobeerd, maar was de teleurstelling groot als bleek dat zelfs wat vroeger zo makkelijk ging, nu niet meer uit de vingers wil komen.

Op latere leeftijd denkt men dan vaak dat het te laat is om het nog eens echt op te pakken.

Maar inmiddels leer ik in de praktijk dat als deze mensen besluiten om er echt weer mee aan de gang te gaan, zij in korte tijd hun oude niveau kunnen terugvinden en zelfs de afgebroken lijn van vroeger succesvol kunnen voortzetten.

Het plezier van het hervinden van deze oude liefde en het daadwerkelijk verder ontwikkelen van het pianospel geeft een enorme motivatie. Als u altijd van blad heeft gespeeld, blijkt al snel dat het pianospelen toch veel beter bewaard is gebleven dan u denkt. Na enige tijd ervaart u dat er stukken binnen bereik komen die u vroeger te moeilijk vond. 
Ook als u geleerd heeft om vooral zonder bladmuziek te spelen, zult u ervaren dat u deze vaardigheid weer verrassend snel terugvindt en daarna ook verder kunt uitbouwen.

Die snelle start komt enerzijds omdat er veel bewaard is gebleven en het fundament net als bij zwemmen en fietsen nooit echt verloren gaat, anderzijds hebben mijn leerlingen die op latere leeftijd de draad weer oppakken vaak een veel betere focus en discipline en studeren zij, mede door de speciale aanpak die past bij deze ‘herintreders’, veel efficiënter. En vooral: met veel meer plezier.

Als u zich door dit verhaal aangesproken voelt, nodig ik u uit om eens met mij te komen praten over wat de mogelijkheden zijn. Laat u daarbij niet afremmen door het feit dat uw pianospel zo goed als verdwenen lijkt. Het gaat er niet om wat u nu nog kan, maar wat u wilt bereiken en vooral waar u nog heel veel plezier in kunt hebben.

Doe uzelf dat plezier, en gun uzelf het genoegen van het weer oppakken van uw oude liefde.

U kunt met mij een afspraak maken voor een gesprek. Bel naar Den Bosch, telefoonnummer 87 985 480, of stuur een mail naar lessen [at] PianistenKleinEnGroot [punt] nl.